Mäeltä näkyy toinen mäki

Kannas -sarja

Mäeltä näky toinen mäki (1980), Maa suuri ja avara (1981), Hylätyt talot autiot pihat (1982), Vierailla poluilla, oudoilla ovilla (1983), Edessä elämän virrat (1984)

Mäeltä näkyy toinen mäki

Värikylläinen romaani pienen Suontaan kylän ihmisistä, kaksikymmenluvun rauhasta joka äkkiä alkaa järkkyä...

Uuden perheen saapuminen pieneen kyläyhteisöön aloittaa ennen kokemattomien muutosten sarjan. Sitä tarkkailee kiinnostuneena vähän toisella kymmenellä oleva Helmi Elisa, mutta parhaiten asiat taitaa silti tietää mäenrinteen mökkinsä nurkalta kaiken näkevä Juosukko. Heinänteon ja elonkorjuun aikana, kesän ollessa kukkeimmillaan, tapahtuu asioita, joita ei aiemmin olisi voinut uskoa mahdollisiksikaan. Millaista uutta aikaa ne oikein enteilevät?

Tarinan taustalla loistaa Karjalan kannaksen luonto koko kukoistuksessaan.

ISBN 951-1-05938-6

Maa suuri ja avara

Maa suuri ja avara

Kannas-sarjan toisessa osassa Suontaan pienessä kylässä eletään kolmikymmenlukua, jolloin kaikki on vielä hyvin.

Moni asia Suontaan kylässä on muuttunut. Ajan henki on toinen, lama on koetellut, mutta siitä on selvitty. Lapset ovat kasvaneet aikuisiksi, uusi polvi temmeltää kylätiellä. Helmi Elisalle viime vuodet ovat olleet raskaat; äiti on kuollut ja isä muuttunut äreäksi ja sulkeutuneeksi. Hänen mielessään kasvaa päätös, että hänen on päästävä pois, aloitettava oma elämänsä. Mutta nuorin veli on vasta kymmenvuotias...

Kirja kertoo suontakalaisten elämästä yhden talvikauden ajalta ja päättyy kevääseen, Viipurin markkinoihin, luonnon alati uudistuvaan ihmeeseen.

ISBN 951-1-06479-7

Hylätyt talot, autiot pihat

Hylätyt talot, autiot pihat

Kannas-sarjan kolmannessa osassa rakentavat evakkomatkalta palanneet naiset ja lapset elämää raunioille.

On vuosi 1944. Suontaan pieni kylä Karjalan kannaksella on nyt naisten kylä. Murhe ja toivo sydämessään rakentavat talvisodan evakkomatkalta palanneet naiset ja lapset elämää raunioille; pellot kynnetään, peruna istutetaan. Kunnes sitten eräänä aamuna repeää itäinen taivaanranta jälleen hurjaan jyrinään.

Kirjan keskeiseksi tapahtumapaikaksi nousee Viipuri, ennen niin elämäniloinen kaupunki, josta nyt tulee suuren suomalaisen murhenäytelmän keskeisiä näyttämöjä.

Mutta jälleen kerran elämä voittaa, vaikka sen saamaa suuntaa on vielä vaikea ymmärtää...

ISBN 951-1-07601-4

Vierailla poluilla, oudoilla ovilla

Vierailla poluilla, oudoilla ovilla

Kannas-sarjan neljäs romaani on pysähdyttävä kuvaus pienistä ihmisistä sodan koettelemuksissa.

Suontaan pienen kylän asukkaat ovat hajonneet evakkoon ympäri Suomea. Jotkut ovat päässeet ymmärtäväisten ja auttavaisten ihmisten keskuuteen, joihinkin uusi ympäristö suhtautuu torjuvasti, suorastaan vihamielisesti. Huoli ja hätä rintamalla olevista rakkaista, epävarmuus kaukana olevista omaisista kalvaa mieltä. Eteenpäin on kuitenkin jaksettava.

Ja kun viimein tulee rauha, kurkottaa ihminen jälleen kohti elämää.

ISBN 951-1-07560-8

Edessä elämän virrat

Edessä elämän virrat

Kannas-sarjan päätösosa sijoittuu pulan ja puutteen värittämään vuoteen 1945.

Sota on ohi, mutta elämä on yhä monin tavoin vaikeaa. Lauralla on koti Turussa Martan ja tämän vauvan luona, mutta koulussa hän joutuu maksamaan katkerasti evakonosastaan. Vain omassa Ajatuspuussaan korkealla mäellä hän tuntee olevansa turvassa. Vasta järkyttävä onnettomuus saa Lauran läheiset tajuamaan, kuinka kauas omaan mielikuvitusmaailmaansa tyttö on joutunut.

Martta ja Aarne ovat pitkän eron aikana etääntyneet toisistaan, ja tien löytäminen toisen luo on vaikeaa. Helmi-Elisa uurastaa Helsingissä ja yrittää rakentaa tulevaisuutta itselleen ja Lauralle.

Korvaamattomana apuna sodan koettelemilla suontakalaisilla on yhteinen menneisyys. Edessä ovat elämän virrat, takana monet kuohuvat kosket ja välillä suvannotkin. Nyt on koittanut ratkaisujen aika.

ISBN 951-1-08028-8