Pilvissä taivaanlaiva

Laatokka -sarja

Pilvissä taivaanlaiva (1986), Maan kämmenellä (1987), Valamon yksinäinen (1988), Jäiden soitto (1989), Valkeat yöt (1990), Valoa kohti (1991)

Pilvissä taivaanlaiva

Laatokka-sarjan herkkä ja väkevä avausromaani.

Avarankallio on vauras talo Impilahdella Laatokan rannalla. Kirkkaalla säällä kylään näkyvät kaukaa ulapalta Valamon luostarin kupolit. Vuoden 1910 tapahtumat merkitsevät Avarankallion asukkaille paljon; niin leskeksi jääneelle ylväälle Eeva Marialle, hänen aikuistuvalle tyttärelleen Katrille kuin nuorelle Johanneksellekin. Moni jo aikoja sitten alkanut tapahtumaketju saa ratkaisunsa, monet ihmiskohtalot tulevan suuntansa.

ISBN 951-1-08992-7
Maan kämmenellä

Maan kämmenellä

Laatokka-sarjan toisessa osassa palataan ajassa taaksepäin, Syvänmaan kylään Vienan Karjalaan, Avarankallion leskiemännän nuoruusvuosiin.

Keskellä Vienan Karjalan sydänseutua elää Syvänmaan kylä elämäänsä erämaajärvien ja simpukkajokien syleilyssä. Taustalla kohisee Louhenkoski, illansuussa helisevät tsasounan lempeät vaskikellot. Kesällä kylä on täynnä elämää, työtä ja nuorten ilonpitoa. Maša ja Mitja rakastavat toisiaan, sen tietävät jo kaikki. Mutta miksi Mitjan paras ystävä Petja on käynyt niin synkäksi? Mitä kylässä vihjaillaan ja epäillään?

Kesäyössä on tapahtunut jotakin, kylän rauha ja tasapaino on horjunut. Eikä tapahtumien kulkua voi pysäyttää. Ja niin tulee myrsky-yö, intohimojen ja epätoivoisten tekojen yö...

ISBN 951-1-09648-6

Valamon yksinäinen

Valamon yksinäinen

Laatokka-sarjan kolmannessa kirjassa kolme ihmistä kohtaa menneisyytensä. Dramaattinen tarina tapahtuu vuoroin yksinäisellä luostarisaarella, vuoroin kuohuvassa Pietarissa.

Dramaattisen myrsky-yön tapahtumista Syvänmaan kylässä on kulunut kaksikymmentäkolme vuotta. Eeva Maria elää leskenä Impilahden vauraassa talossa.

Reipasta Petjaa ja rakastunutta Mitjaa ei enää ole, on vain kaksi miestä Laatokan luostarisaarella. Kaksi miestä ja heillä yhteinen synkkä salaisuus.

Petja on nyt isä Nikolai, kiivas ja kunnianhimoinen mies, joka toimii luostarin taloudenhoitajana. Mitja, viitankantaja Dimitri, Valamon yksinäinen, ei ole antanut vihkiä itseään munkiksi, vaan etsii sovitusta erakkona. Mutta kumpikaan heistä ei ole pystynyt unohtamaan.

ISBN 951-1-10160-9

Jäiden soitto

Jäiden soitto

Laatokka-sarjan neljännessä romaanissa eletään suurten muutosten aikaa.

Kun Laatokka murtaa keväällä kahleensa, jäät soivat. Se merkitsee uutta alkua. Vuonna 1916 se merkitsee uuden elämän alkua, monessa mielessä. Euroopasta puhaltavat myrskyiset tuulet, ja niiden vaikutukset alkavat näkyä myös syvänmaalaisten elämässä. Ne koskettavat Dimitriä, joka on tehnyt tärkeän ratkaisun. Ne koskettava Nikolaita Valamossa ja Mašaa pienessä rantatalossaan, sisar Annaa Valamossa ja Pistojärven koulun nuoria opettajia syvällä Vienan saloilla.

Ajan pyörteet tempautuvat yhä rajummiksi, ja jo pysyviltä vaikuttaneet elämänkohtalot lähtevät täysin uuteen suuntaan.

ISBN 951-1-10803-4

Valkeat yöt

Valkeat yöt

Laatokka-sarjan viidennessä osassa eletään uutta aikaa. Toiko se mukanaan onnen?

On vuosi 1922, ja tapaamme Annan ja Timofein Pietarissa, Moikan varrella. Timofei kuuluu uusiin vallanpitäjiin: hänellä on korkea virka, iso asunto, auto ja henkivartija. Anna tunnetaan vasta opintonsa loppuun saattaneena taitavana lääkärinä, jonka omatekoiset lääkkeet saavat ihmeitä aikaan. Anna on onnellinen voidessaan vihdoin elää yhdessä Timofein kanssa, mutta hän ei voi ummistaa silmiään todellisuudelta. Hän näkee, ettei vallankumous tuonut niitä parannuksia, joita siltä odotettiin.

ISBN 951-1-11366-6

Valoa kohti

Valoa kohti

Laatokka-sarjan vaikuttava päätösosa.

Anna on matkalla kotiin. Matka on pitkä ja vaarallinen, täynnä kokemuksia, jotka eivät unohdu ikinä. Vuodet Pietarissa ja Moskovassa ovat takanapäin.

Elämä on kuljettanut Annaa ennenkin poikkeuksellisia teitä; nyt hänen kaikki taitonsa ja vahvuutensa mitataan. Mutta Anna on oppinut selviytymään. Ja häntä kantaa suuri unelma.

ISBN 951-1-11861-7